En gratis Crashcourse i 3 olika AI-verktyg – ChatGPT, Midjourney & Elevenlabs

Vilka AI-verktyg behöver jag känna till?

Det finns många olika AI-verktyg som används för olika ändamål och inom olika branscher. Här är några av de vanligaste och mest använda AI-verktygen som du kan ha nytta av att känna till:
1. Textgenerering – ChatGPT
2. Bildgenerering – Midjourney
3. Talsyntes – Elevenlabs

ChatGPT

ChatGPT är en stor språkmodell som tränats av OpenAI för att generera naturligt språk, svara på frågor och utföra en mängd olika uppgifter som är relevanta för språkbehandling. AI (Artificiell Intelligens) är en bred term som avser datorprogram som är utformade för att efterlikna mänsklig intelligens, inklusive maskininlärning, djupinlärning, neurala nätverk och andra tekniker. En crash course i ChatGPT och AI inkluderar en översikt över hur de fungerar, deras tillämpningar och begränsningar, samt resurser för att lära sig mer.

Skapa ett konto, logga in och börja använda ChatGPT.

Många tror att det är ett chattverktyg, men det är en kunskapsbank och faktabank men framförallt ett språkverktyg. ChatGPT är i skrivande stund inte uppkopplad mot internet, och inte heller har den nyare data än från 2021. Att använda den för att fråga var något ligger, vad som hände i Turkiet förra veckan eller när systembolaget i Mora stänger – är meningslöst.

Att däremot be den att skriva om en text, att formulera en säljande text, att skapa ett personligt brev, ett mail – är dess främsta egenskaper.

Som ni ser, den har inga svårigheter att skriva en helt okej text på några sekunder utifrån min önskan. När du formulerar dig till den, var så tydlig du kan. Min prompt ovan skulle istället kunna vara; Skriv insäljande om min skobutik som ligger i Uddevalla. “Vi säljer främst sneakers från kända märken. Vår butik är hipp.” ChatGPT textar då utifrån denna promt och resultatet blir mer precis som du vill ha det.

  • Var tydlig, precis som en vanlig konversation, den svarar på det du ber den svara
  • Precisera, och om du inte är nöjd, be den skriva om på ett nytt sätt
  • Var påhittig. Det finns oändliga möjligheter, här har vi skrivit om att be den klona sig.
  • Tar texten slut, bara be den fortsätta så fortsätter den skriva ut konversation

Midjourney

Midjourney är ett oberoende forskningslabb som utforskar nya medier för tänkande och ökar människans fantasikrafter genom att använda en kraftfull AI för att skapa detaljerade bilder utifrån textbaserade beskrivningar. Tjänsten är inte ett program som körs på din dator, utan ansluter istället din förfrågan till superdatorer med kraftfulla GPU:er och är tillgänglig via Discord. Midjourney är gratis att använda för alla sedan 13 juli 2022 under öppen beta, men det finns också betalplaner för att skapa flera bilder och få rättigheter för kommersiellt bruk.

Midjourney och andra AI-konsttjänster kommer att förändra sättet vi skapar konst, särskilt för designers och konstälskare som söker enklare sätt att skapa konst. Men AI-konsten är inte färdig för publicering direkt utan kräver vanligtvis redigering eller manipulation i andra fotoredigeringsprogram. Därför bör Midjourney och AI-konst betraktas som ett steg i konstskapandeprocessen.

För att använda Midjourney behöver du ladda ner Discord, ansluta till Midjourney på Discord via öppen beta-länken och sedan gå in i en newbie-kanal för att experimentera med syntaxen som används för att interagera med AI:n. När du är redo att skapa en bild skriver du “/imagine” följt av din förfrågan, och sedan väntar du en minut tills resultatet presenteras i en 2×2 bild med fyra varianter av bilden. Du kan välja att skala upp eller göra variationer på bilden. Betalande medlemmar kan skriva sina kommandon direkt till Midjourney Bit och spara sina skapelser på www.midjourney.com/app.

Vi har en komplett guide här

Elevenlabs

Hur olika talsynteser kan låta vet ni redan. Inte sällan låter de styltiga och konstgjorda. Elevenlabs låter dig ladda upp ljudklipp, som du sedan kan laborera med.

Hur kommer jag igång?
1: Skapa ett konto på https://beta.elevenlabs.io/speech-synthesis
2: Klicka på “Voice Lab – Voice Cloning” längst upp på sidan.
3: Klicka på “Lägg till röst” och ladda upp en MP3-fil som innehåller rörlinjer från personen/figuren du vill imitera.
4: Klicka på “Generate” och börja skriva vad du vill att personen/figuren ska säga.

Tips -Försök att använda röstklipp som innehåller så lite bakgrundsljud som möjligt. Du kan hitta dessa på YouTube och konvertera till MP3-format.

Röstprover bör vara minst en minut långa. -Använd interpunktion (ellips, utropstecken, VERSALER, semikolon, kommatecken) för att lägga till betoning och forma talet.

Gränsvärdet för token kan snabbt ta slut. När du testar en ny karaktär, börja inte med en hel kopiera-inlägg eller så kommer du att använda upp token snabbare än du inser.

more insights

Mediabyrå i Uddevalla

dotte.se: Din Mediabyrå i Uddevalla dotte.se är din pålitliga mediabyrå i Uddevalla som specialiserar sig på att hjälpa kunder med hemsidor, texter, bilder och videos.

Read more >

AI i skolan

ChatGPT har över 200 miljoner användare, 60 miljoner besökare om dagen. Databasen består av 300 miljarder ord Alternativ till ChatGPT: Jag ska hålla föredrag för

Read more >